• Logi sisse
  • INTERVJUU PORTAALILE VAIKUI.LT – HALDJA KODU SÜNDIS SUUREST ARMASTUSEST KODU HUBASUSE LOOMISE VASTU

    Haldja kodu (leedu Fėjos Namai) on paik, kust meie kliendid on juba rohkem kui 7 aastat leidnud detaile, millega luua koju hubasust, ilu ja mugavustunnet. Ent kas teate, kuidas see maagiline kodu sündis? 

    Nüüd on võimalus kuulda Haldja Kodu algusest ja ajaloost otse asutaja suust! Selle hubase kodu looja Svajūnė Vainauskienė jutustas portaalile vaikui.lt, kuidas Haldja kodu sündis, kuidas pisikesest salongist Kaunase sisustuskeskuses hakkas tegevus kiiresti kasvama ja geograafiliselt laienema mitte ainult Leedus, vaid ka Eestis ja Lätis. Tänaseks on Haldja kodu edukalt ühinenud ka Lonase perega.

    INTERVJUU PORTAALILE VAIKUI.LT – HALDJA KODU SÜNDIS SUUREST ARMASTUSEST KODU HUBASUSE LOOMISE VASTU

    Alustagem päris algusest. Kuidas ja miks teil tekkis äri-idee? 

    Haldja Kodu sündis põhimõtteliselt suurest armastusest kodu hubasuse loomise vastu. Olen lapsepõlvest saadik lähedalt näinud, kuidas sünnib kodutekstiil, sest minu ema töötab selles valdkonnas. Temast innustatuna avasin Kaunases sisustuskeskuses pärast õpingute lõpetamist kodutekstiili salongi. See oli tollal väga väike ja piiratud kaubavalikuga. Paralleelselt tegelesin veel tõlkimise ja raamatute toimetamisega. Kaks erinevat valdkonda hakkasid tasapisi väsitama, niisiis sattusin ristteele, kus tekkis küsimus enda arendamise ja teadmiste süvendamise üle. Otsuse aitas langetada peresõber, kes soovitas tollal minu tekstiilitegevusele „rebrändingu“ teha ja seda avaramalt kasvatada. Nõnda hakkas tegevus pisikesest salongist Kaunase sisustuskeskuses kiiresti kasvama ja geograafiliselt laienema. Praegu on Haldja Kodu kohaliku nime all ka Lätis ja Eestis.

    Naine joob teed

    Haldja kodu kõlab väga salapäraselt. Rääkige lähemalt, mis see on. Mida kliendid teie juurest leida võivad?

    Väga meeldiv on meenutada, et selle nime pakkusid välja inimesed ise. Nime muutes seadsime kõigepealt ühte ritta kõik pähe turgatanud sõnad, mis võivad inimeste jaoks tähendada turvalisust, hubasust ja maagiat. Teadsin, et tulevikus saab see olema enamat kui lihtsalt kodutekstiil. Nüüdsel ajal võib Haldja kodust leida väga laias valikus magamistoatekstiili (voodipesukomplekte, tekke, patju, pleede), lastetekstiili, ruumikaunistusdetaile, elutoa sisustuselemente, vannitoa- ja köögitekstiili.

     

    Millest töö algas? Tuli ju leida tarnijad, hakata tegelema poe asjadega ... Kuidas kõik toimus ja kui palju see aega võttis? 

    Kõik toimus järk-järgult. Ma ei tahtnud luua lihtsalt ühte järjekordset tekstiilikauplust. Töötasime meeskonnaga selgelt kuvandi, kõrgekvaliteedilise klienditeeninduse, atraktiivse ja vajaliku kaubavaliku kujundamise kallal. Aega kulus ei palju ega ka vähe – umbes kolm aastat, enne kuni Haldja Kodu sai oma enam-vähem praeguse näo sarnase, ainult et pidevalt muutuva kaubavalikuga. Selle ajani oli palju muutuseid, tuli tootevalik välja sõeluda ja usaldusväärsed tarnijad leida. Tunnistan, et kõike tuli ette. Näib, et usaldad tootjat ja tema deklareeritavat kvaliteeti, aga ühtäkki hakkavad kliendid vastupidist rääkima. Haldja Kodu ja kogu meie meeskonna jaoks on alati prioriteediks olnud õnnelik klient. Kui valmistame kogemata kvaliteedi osas pettumuse, lihvime protsesse nii palju ja seni, kuni jõuame taas endale seatud kõrgete kriteeriumideni.

    Rõõmus naine

    Milline toode on kõige populaarsem? Ja mis te arvate, miks?

    Raske on ühte toodet välja tuua, sest meie kaubavalikus on kõige populaarsem kogu tootekategooria. Selleks on nii täiskasvanute kui ka laste magamistoatekstiil. Siin me vihume kõige usinamalt tööd teha ja uuendame pidevalt kangaid, mida meil on eriti laias valikus alates säästuklassist kuni esmaklassiliste kangasteni. Laia kaubavalikuga suudame luua erinevate magamistoainterjööride jaoks ideaalselt sobiva toote, mis lisaks kõigele muule vastab kliendi vajadustele. Juba 2013. aastast õmbleme klientidele sobivate mõõtmetega voodipesu, aidates neil nõnda lahendada küsimuse, mida panna ümber välismaalt toodud või eri tootjate valmistatavate tekkide ja patjade, mille standardid on erinevad.

     

    Rääkige oma saavutustest – millest alustasite ja kuhu olete praeguseks jõudnud?

    Ülimalt tore, et oleme väikesest salongist kasvanud kolmes Balti riigis hästi tuntud ja väärtustatud kaubamärgini – e-poeni. Päris värskelt oleme saanud veel ka Leedu kõrgekvaliteediliste käsitöömadratsite ja -voodite tootja Lonas ettevõtete pereliikmeks.

     

    Miks otsustasite Lonase perega liituda?

    Oli see juhus või mitte, aga just sel ajal, kui tulin lapsehoolduspuhkuselt tagasi (kui seda tööperioodi lapse kasvatamise kõrvalt saab nii nimetada), hakkasin kaaluma, mida edasi teha. Ööpäevast hakkas juba väheks jääma, avastasin end mitte midagi jõudvat ja hakkasin mõtlema, millises suunas edasi liikuda. Hakkasin puudust tundma ka kolleegist või partnerist, kellega tööd jagada ja edasi liikuda. Just siis sain telefonikõne, millest saigi Haldja Kodu ajalugu uue alguse. Lonas otsis just oma tootegrupile aktiivselt lahendusi, kuidas täita klientide vajadusi ja lisada kaubavalikusse voodipesu, mille järele ostjad tihti pärisid. Alles hiljuti oma esimese unikaalse voodipesukollektsiooniga välja tulnud, jätkavad nad selle uue valdkonna arendamist. Kui saime tuttavaks, nägime, et nii ettevõtete kui ka meeskondade väärtused on väga sarnased ning et oleme kõik oma ala eksperdid. Niisiis, pärast põhjalikku vaagimist liitus Haldja Kodu Lonasega ja nüüd on meil üheskoos ambitsioonikad plaanid!

    Mis te arvate, kas ei ole parem olla ise enda äri perenaine?

    Igal olukorral on omad plussid ja miinused. Kuni oled ettevõtluses pisike „mutter“, on protsesse märksa lihtsam juhtida. Samuti on kergem, kui „piisab nii paljust, kui on“. Minule paraku ei piisanud (naeratab). Kui tegevus hakkab kasvama ja järsku mõistad, et jõuad vaevu reel püsida, saabub aeg muutusteks. Olen alati uskunud Haldja Kodu nii- või naasugusesse tulevikku kas enda või teise kätes ning see muutuste aeg jõudis kätte. See ei tähenda, et olen tegevusest eemale tõmbunud. Kaugeltki mitte – liigume kindla seljataguse, asjatundliku meeskonna ja suurte kavatsustega vankumatult edasi (naeratab).

     

    Millised on teie tulevikuplaanid?

    Esialgu tean selgelt vaid üht – liigun oma teel edasi (naeratab). Olen inimene, kes ei armasta lahmida. Jah, erinevaid tegevusi on uudishimu rahuldamiseks alati põnev proovida, kuid pooldan enda kui professionaali järjepidevat arendamist ühes konkreetses valdkonnas. Minu valdkond on õdusa kodu loomine, mis algab esmapilgul väikestest, kuid tähtsatest detailidest. Olen end juba kümme aastat sellel alal täiustanud. See on minu jaoks jätkuvalt väga huvitav ja dünaamiline.

    Fotod:https://www.facebook.com/urbanephotograph/