• Logi sisse
  • MILLE POOLEST ERINEVAD KOOTUD JA VILLASED PLEEDID?

    Jahedate ilmade saabumisel otsime sageli hubasust ja soojust pehmetest ja mõnusatest pleedidest, mida on armas ümber võtta terrassil või kodus head filmi vaadates või huvitavat raamatut lugedes. Sageli on meie ees suur valik erinevaid mustreid, kangaid ja erineva tekstuuriga pleede, mille vahel on raske valida. Seega mille poolest pleedid erinevad?

    MILLE POOLEST ERINEVAD KOOTUD JA VILLASED PLEEDID?

    Eelkõige tuleb öelda, et pleedid on valmistatud erinevatest kangastest – need võivad olla villased, puuvillased, sünteetilised, samuti segakoostisega, nt villa- ja linakiust, villa- ja sünteetilisest kiudainest pleedid jne. Selle alusel saame valida pleedi pehmuse, õrnuse, kohevuse ja muude meile sobivate omaduste järgi.

    Kuid arvatavasti on suurimaks erinevuseks pleedi tekstuur. Sagedamini on erineva tekstuuriga villased pleedid. Need võivad olla kootud villasest lõngast või villa aluskarvast.

    Kootud pleedid võivad olla narmastega või ilma. Need on sagedamini õhemad kui aluskarvast pleedid, kuid soojuse poolest ei ole need halvemad. Kootud pleedide pehmus ja kohevus sõltuvad tavaliselt villa sordist. Seda tüüpi pleedid on painduvamad ja tänu sellele on neid ümber võtta palju mugavam. Neid võib kasutada nii väljas terrassil puhates kui ka võtta ümber toas.

    Villa pleed kätes

    Villa aluskarvast pleedid on väga kohevad, oma tekstuurilt tihedamad ja kohevamad. Villa aluskarvast pleedid sobivad rohkem toas kasutamiseks. Sageli kasutatakse neid teki asemel. Seda tüüpi pleedid kootakse läbi spetsiaalse võrgu. Seepärast on pleedi üks pool pikema karvaga, teine  aga vildistatud, et karv püsiks tugevasti kangas. Kõige populaarsemad, mõnusamad ja pehmemad on kaameli- või meriinovillast pleedid. Lambavillast pleedid on pisut karedamad lkarva struktuuri tõttu.

    Pleedi valimisel pöörake alati tähelepanu ka kanga koostisele. Et toodet saaks kauem kasutada, on soovitatav valida 100% looduslikust kiust pleed. Pleedid, mille koostises on sünteetilist kiudu, kuluvad kiiremini.