• Logi sisse
  • PUUVILL – MIDA SA SELLE KANGA KOHTA VEEL EI TEA?

    Puuvillakangas on üks populaarsemaid kangaid, mida kasutatakse tekstiilitööstuses väga laialdaselt; puuvilla populaarsuse määravad selle looduslikkus ja muud suurepärased omadused.

    PUUVILL – MIDA SA SELLE KANGA KOHTA VEEL EI TEA?

    Milline on puuvilla päritolu?

    Araabiakeelne sõna puuvilla kohta on “kutun”, mis tähistab kvaliteetset kiudu. Puuvilla päritolu kohta on teada mõned ajaloolised faktid. Puuvilla hakati toorainena esmakordselt kasutama Vana-Egiptuses, Euroopasse jõudis see materjal tänu esimestele kauplejatest meremeestele jooniastele ja foiniiklastele.

    Enam kui 7000 aastat tagasi värvisid Lõuna-Ameerika rahvad valget puuvilla tumedaks (pruuniks) – tumedat puuvilla peeti kõige sobivamaks.

    Puuvillakiud saadakse puuvillapõõsast. Puuvillataime õied, mis sarnanevad vatitupsudega, korjatakse käsitsi. Pärast puuvillaõite kogumist on järgmine samm nende töötlemine.

    Puuvillatoodete valimisel tuleks teada mõnda olulist fakti selle loodusliku kiu kohta:

    • puuvillakiud on õhku läbilaskev materjal, nii et magades sellise voodipesuga, väheneb higistamine;

    • Puuvill võib imada kuni 27 korda rohkem vett,  kui on tema enda kaal, mis tähendab, et 1 gramm puuvilla imab kuni 27 grammi vedelikku! Kas suudate seda uskuda? Sellepärast ongi õige valida puuvillased rätikud;

    • Puuvillane kangas on puudutades mõnus, ei ärrita nahka ning seetõttu valmistataksegi puuvillast voodipesu lastele ja beebidele;

    • Puuvillakiud on väga kergesti värvitav materjal, mistõttu kasutatakse seda kangast sageli just riiete, kardinate, kottide, hommikumantlite jms jaoks;

    • Puuvill on hea soojusjuht, seetõttu puuvillatooted soojendavad talvel ja jahutavad suvel;

    • Puuvillased kangad (näiteks puuvillased voodipesukomplektid) säilitavad ideaalselt värvi ka pärast paljukordset pesemist, kuid siinkohal on väga oluline selle kanga nõuetekohane hooldus:

    Selleks, et puuvillane kangas säilitaks oma omadused ka pärast pesemist, soovitame voodipesu pesta pahupidi pööratuna; Et kangas pärast pesu ei kortsuks ega läheks tupsuliseks, ei tohiks kasutada pesemisel enam kui 600 pööret minutis; et riie ei tõmbuks kokku ega pleegiks, tuleks pesta 40 kraadi juures.

    Rääkides puuvilla kvaliteedist, peetakse kvaliteetseimaks Egiptuse, aga ka Pakistani, Süüria, Kreeka ja Türgi puuvilla.

    Puuvillatooted võivad üksteisest erineda (teinekord ka palju) olenevalt kanga tihedusest, niidi paksusest, kudumise tehnoloogiast; just seetõttu tulebki ette, et ühest kohast ostetud puuvillatooted võivad olla lödid, teisest kohast saab aga väga kvaliteetseid asju.

    Populaarsemad puuvillasordid:

    Puldan – üks populaarsemaid puuvillasorte, millest toodetakse puuvillaseid voodiriietekomplekte. Populaarsuse põhjus – tooted ei ole kallid ja on vastupidavad.

    Veel üks puuvilla sort on satiin. Tegemist on sama materjaliga, kuid see on pehmem, läigib pisut ega lähe pesemisel nii palju kokku kui puuvill. Satiin on puuvillast kallim, kuna hind sõltub töötlemise tüübist ning tootmises kasutatava tooraine kvaliteedist.

    Puuvillatooted on hea valik allergikutele, kellel on tundlik nahk. Meie tootevalikus leiab suure hulga puuvillaseid tooteid: voodipesukomplekte, vahvelkangast hommikumantleid, käterätikuid, voodilinu, köögirätikuid jne.

    Neile, kes otsivad kvaliteetseid tooteid hea hinnaga, on puuvillatooted ideaalseim variant!

    – Puuvillases voodipesus magav

    Haldjas