• Logi sisse
  • PUUVILLA (PULDANI) JA PUUVILLASATÄÄNI ERINEVUSED

    Uue voodipesu valida on üha keerulisem, sest sortiment on tõesti väga lai. Siin tekib ka küsimus, kuidas teha vahet kangaste vahel, mille poolest on üks teistest parem, millised on naturaalsed, millised sünteetilised jne.

    PUUVILLA (PULDANI) JA PUUVILLASATÄÄNI ERINEVUSED

    Haldja Kodus esitatakse meile arvatavasti kõige sagedamini just küsimus, mille poolest erineb puuvill (puldan) puuvillasatäänist. Tihti oleme märganud, et puuvillasatään aetakse ekslikult segi sünteetilise satääniga. Just seepärast püüame võimalikult täpselt rääkida nende olulisematest erinevustest.

    Kõigepealt räägime looduslikest kiudainetest!

    Tuleb tähele panna, et nii puldan kui satään on sama 100% puuvill. Nende kangaste olulisem erinevus on nende tihedus ja kudumistehnoloogia. Puldan, mida sageli nimetatakse lihtsalt puuvillaks, võib olla erineva tihedusega ja seda kootakse telgedel labases koes. Lihtsamalt öeldes meenutab puldan kudumstehnoloogia võret (lõngad on kangas vertikaalselt ja horisontaalselt).

    Puuvillased (puldanist) voodipesukomplektid on vastupidavad ja pikka aega kasutatavad. Kangas ise on küllaltki tugev, mati tekstuuriga (läiketa), kõvem kui puuvillasatään, kuid sarnaselt linase riidega läheb pärast iga pesukorda pehmemaks. Puuvill (puldan) on hügieeniline ning imab eriti hästi niiskust, laseb suurepäraselt õhku läbi, tänu millele ei aja keha magamise ajal kuumaks ja tagab magamiseks sobiva mikrokliima.

    Puuvillasatäänist voodipesukomplektid erinevad puldanist õmmeldud voodipesust tiheduse, tugevuse, pehmuse ja väljanägemise poolest. Puuvillasatääni kootakse telgedel satäänkoes. Teisiti öeldes on lõngad kangas diagonaalselt.

    Satääni tootmisel saadakse spetsiaalse tehnoloogia abil lihtsast puuvillast väga pehme ja tihe puuvillakiud. Satään on eriti pehme, puldankangast tihedam ning seetõttu ka vastupidavam ning seda saab kasutada pikema aja jooksul. Satäänkangas lõpetatakse sageli butter finishing  ehk võitehnoloogiaga, mis annab kangale ilusa läike. Satäänist voodipesu kasutatakse sagedamini soojal aastaajal, sest sellel kangal on jahutav omadus. Kangas on kergesti pestav (ka pärast mitmekordset pesemist säilitab materjal värvi ja on kergesti triigitav), kergesti hooldatav, kuivab kiiresti ja on kehaga kokkupuutumisel äärmiselt meeldiv. Satäänist voodipesu hinnatakse sileda, meeldiva pinna ja materjali vastupidavuse tõttu.

    Satäänkangaid on kahesuguseid: siledad ühevärvilised või kirjud puuvillasatäänist või puuvillasatäänist žakaarkangad. Žakaarsatään paistab silma selle poolest, et muster nebe yra kangale peale trükitud, vaid yra sisse kootud spetsiaalse žakaartehnoloogia abil. Sagedamini yra žakaarsatään triibuline, mõnikord ruuduline, viltuste triipude või muude ornamentidega.

    Triibulist žakaarsatääni kasutatakse sagedamini hotellides, külalismajades ja sanatooriumides, sest see on üks pikaealisem kangas kodutekstiili jaoks ja vastupidav ka pärast paljukordset pesemist. Viimastel aastatel on seda sorti satääni hakatud rohkem hindama ka kodudes. Ühtlaselt värvitud värviline satään sulandub suurepäraselt erinevatesse interjööridesse.

    Kuid väga tähtis on õppida eraldama looduslikku satääni sünteetilisest! Looduslik satään laseb suurepäraselt õhku läbi, ei pane higistama, aitab säilitada magamise ajal optimaalse kehatemperatuuri. Sünteetiline satään aga laseb õhku läbi raskesti, seetõttu võib keha magamise ajal kuumeneda. See kangas on libe, sageli läikiv, ei ole alati keha vastas meeldiv, elektriseerub kergesti.

    Sünteetiline satään on odavam ja teenib meid lühema aja jooksul. Selle kanga eeliseks on see, et see kuivab kiiresti ja säilitab erksad värvitoonid ka pärast paljukordset pesemist.