• Logi sisse
  • VALGUSTID JA VALGUSTUS KODUDES

    Leedus, kui pime aeg on sügisel ja talvel pikem ning veedame rohkem aega kodus, on korralik valgustus väga oluline. Eriti kui valgustusest sõltub peale tuju ka meie tervis.

    VALGUSTID JA VALGUSTUS KODUDES

    Traditsiooniline viis on see, kui valgusti riputatakse ruumi keskele. Enamasti valitakse lühter või suurem mitme pirniga valgusti. Samuti pannakse pehme mööbli kõrvale sageli põrandalamp või seinavalgusti. Suure hulga erinevate valgustite turule tulekuga muutus populaarseks lakke integreeritud halogeenvalgustus.

    Ruum või selle funktsioon määrab selle, milline valgusti tuleks valida.

    Eluruumidesse sobib eredam valgustus, sest just siia koguneb rohkem inimesi. Magamistuppa soovitatakse valida veidi tuhmim valgusallikas.

    Kui toal on mitu funktsiooni – näiteks ei kogune elutuppa ainult pereliikmed, vaid seal võetakse vastu ka külalisi –, saab valida põrandalambi, mis sobib suurepäraselt raamatu lugemiseks diivani või tugitooli kõrvale. Hubase meeleolu loomiseks saab appi võtta ka seinavalgustid, mis hajutavad valgust, söögilaua või kohvilaua kohal on aga abiks mugavalt allatõmmatav valgusti.

    Sarnaselt tuleks sisustada ka lastetuba: toa keskel olgu põhivalgusti õhtuste mängude jaoks, laualamp kirjutuslaual õppimiseks; reguleeritav lamp hubase meeleolu loomiseks enne uinumist.

    Samuti sobivad lastetuppa ka valgusketid, mis kaunistavad tuba ja lisavad sinna mängulisust ning loovad väga meeldiva õhkkonna.

    Must rippuv valgusti

    Kui teie kodus domineerib ajalooline interjöör, tasub otsida antiikvalgusteid või moodsaid ajalooliste näidiste järgi loodud valgusteid, mis sobivad stiili poolest kenasti. Modernsesse interjööri valige modernsed valgustid.

    Nõuanded:

    • Paigaldage valgusti nii, et valgus ei pimestaks teid ja tekkiv vari ei langeks kohale, mida soovite näha – see on eriti oluline lugemislambi või eesruumi valgustuse paigaldamisel. Sageli peegeldub koridori laes rippuv lamp peeglist, inimese keha jääb aga varju ja seetõttu pole hästi valgustatud.

    • Valgustuse abil saab ruume visuaalselt jagada, neid vähendada või suurendada, luua erinevaid funktsionaalseid alasid, nii et ärge kartke paigaldada rohkem valguspunkte.

    • Kallid, kuid valesti valitud valgustid näevad teinekord kehvad välja või ei avalda mingit muljet, võrreldes leidlikult kujundatud odavamate variantidega.

    Meie tootevalikust leiate suurepäraseid Leedus valmistatud Skandinaavia stiilis valgusteid, aga ka muid võluvaid laualampe.

    Loodan, et need nõuanded on abiks valgustite maailmaga tutvumisel.

    – Haldjas