• Logi sisse
  • MIS ON PUUVILL? KVALITEET, POPULAARSUS JA VASTUPIDAVUS

    Sõna puuvill on paljudele meist tuttav, kuid kas me teame puuvillast piisavalt? Ma räägin lühidalt, mis puuvill on ja mis muudab selle eriliseks.

    MIS ON PUUVILL? KVALITEET, POPULAARSUS JA VASTUPIDAVUS

    Araabiakeelne sõna puuvilla kohta on “kutun”, mis tähistab kvaliteetset kiudu. See on tõesti nii, kuna puuvilla kasutatakse riiete, voodipesude ja tekkide õmblemiseks kõige enam. Kuid see ei ole selle materjali ainus kasutusviis. Üleüldse on puuvill üks vanemaid kiudmaterjale, mis on tuntud juba pea 7000 aastat. Iidsed Lõuna-Ameerika rahvad värvisid puuvilla tumepruuniks ja kasutasid seda rahana, Peruus kooti sellest võrke, kreeklased ja roomlased valmistasid puuvillast purjeid. See on ainulaadne ja laialt kasutatav materjal, mille peamine kasutusala on siiski rõivaste ja voodipesu õmblemine.

    Kõigil, kes valivad voodipesu, oleks kasulik teada omadusi, mille tõttu on puuvillakangad nii laialt levinud ja populaarsed:

    Esiteks lasevad need õhku läbi, et keha higistaks vähem.

    Lisaks võib puuvill imada kuni 27 korda rohkem vett kui selle enda kaal, mis tähendab, et 1 gramm puuvilla imab kuni 27 grammi vedelikku.

    Puuvillast kangast on mõnus puudutada, see ei ärrita nahka.

    Säilitab värvi hästi, nii et ka pärast mitut pesemist jääb värv peaaegu sama erksaks (loomulikult tuleb jälgida hooldusnõudeid). Seda on lihtne värvida ja see ongi üks põhjusteks, miks puuvill on nii populaarne materjal moemaailmas.

    Puuvillaseid kangaid saab pesta pesumasinas või puhastada keemilises puhastuses.

    Puuvill on tugev, teenib pikki aastaid, seda on lihtne hooldada, õmmelda jne.

    Puuvill on hea soojusjuht, seetõttu hoiab keha talvel soojas ja suvel jahedas.

    Kui rääkida puuvilla kvaliteedist, siis kvaliteetseim on Egiptuse puuvill, sellest ei jää palju maha Austraalia ja Jaava puuvillatootjad. Suurepärane on ka Leedule lähemal kasvatatav puuvill, nt Pakistani, Süüria, Kreeka ja Türgi puuvill. Kuid oluline on mitte unustada, et puuvillast toodetavad kangad võivad tugevalt erineda olenevalt niidi paksusest ja tihedusest, kudumistehnoloogiast, värvimistehnoloogiast.

    Puuvillased kangad on ilmselt populaarseimad voodipesu tootmisel, milleks kasutatakse puuvilla, satääni ja perkalit.

    Puldan on kõige lihtsam puuvillakangas, sellest õmmeldakse voodipesukomplekte, see on odav, kuid vastupidav. Puldan on eriti pehme ja keha vastas meeldiv kangas, mis muutub ajapikku pesemise järel ka pehmemaks.

    Satiin on kallim puuvillane kangas. Satiinist kootud kangaid on väga erinevaid, seetõttu sõltub nende hind viimistlusest, puuvilla õhedusest ja vastupidavusest, värvi kvaliteedist ja pehmusest. Mida paremat puuvilla kasutatakse satiini kudumiseks, seda kallim ja kvaliteetsem kangas on.

    Perkal meenutab oma kvaliteedi, tiheduse ja pehmuse poolest väga satiini, kuid ei ole nii libe ja läikiv. Perkal on matt ja kootud palju tihedamalt.

    Kui otsite rõivaid või voodipesu, mis oleks hubane, mugav ja vastupidav, võite olla kindel, et puuvill vastab kõigile neile kriteeriumidele. See on materjal, mis on universaalne, talvel ei ole sellega külm ja suvel palav. Puuvill on õige valik allergikutele ja tundliku nahaga inimestele. Ja kui sellest ei piisa, võib vaid öelda, et see on maailma populaarseim ja enim rõivaste ja voodipesu tootmiseks kasutatav tooraine.

    Seega kui otsustate, et on aeg vahetada voodipesu, teadke, et puuvill on optimaalseim lahendus! Jääb vaid üle valida vastavalt oma maitsele ja võimalustele välja puuvillakanga sort.

    Kohtumiseni!

    Seekord oli mulle abiks Gediminas Petkus