• Logi sisse
  • 10 EKSIARVAMUST VOODIPESU KOHTA

    1. eksiarvamus. Kvaliteetset voodipesu on halva kvaliteediga voodipesust raske eristada

    Soovides kontrollida, kas voodipesu on kvaliteetne, tuleb see viia päikese kätte. Kvaliteetne voodipesu ei paista päikesevalguses peaaegu üldse läbi, vähem kvaliteetne võib olla pisut hõredam.  Selline kangas kaotab juba mõne pesemise järel oma esialgse väljanägemise.

    Kvaliteedi tagab voodipesu tootmisel kasutatav punumisviis. Mida rohkem puutub niit niidi vastu, luues tiheda kanga, seda kauem saab voodipesu kasutada.

    10 EKSIARVAMUST VOODIPESU KOHTA

     Selline kangas kaotab juba mõne pesemise järel oma esialgse väljanägemise.

    Kvaliteedi tagab voodipesu tootmisel kasutatav punumisviis. Mida rohkem puutub niit niidi vastu, luues tiheda kanga, seda kauem saab voodipesu kasutada.

    Teistest voodipesuga seotud eksiarvamustest jutustab kodutekstiili e-kaupluse Fėjos namai“ juht Svajūnė Sabaliauskaitė.

     

    2. eksiarvamus. Puuvillast voodipesu tuleb hoida koide eest.

    Arvatakse, et puuvillast voodipesu ründavad koid. Seda ei ole vaja karta, sest koide armastatuimaks suupisteks on villased kindad või sokid, kuid satääni või puuvilla nad lihtsalt ei saa seedida, sest nende seedesüsteem ei ole selleks kohandatud. Koide eemalepeletamiseks ette nähtud keemiliste preparaatide asemel piisab, kui puuvillane voodipesu lõhnastada lavendliaroomiga (nendele väikestele kahjuritele ei meeldi lavendlilõhn).

     

    3. eksiarvamus. Puuvillane voodipesu tekitab allergiat.

    See ei ole enesestmõistetav. Mõnel inimesel on õietolmuallergia, kaasa arvatud õitsvate puuvillaõite ning looduslike kangaste suhtes. Kuid sageli ajavad inimesed puuvillatoodete allergia segi allergiaga, mis tekib ebakvaliteetsetest värvidest, millega töödeldakse looduslikust kiust tooteid.

    „Et saaksite vältida ebameeldivat köha või pisarates silmi, soovitame uus voodipesu enne kasutamist läbi pesta,“ soovitab Svajūnė Sabaliauskaitė.

     

    4. eksiarvamus. Looduslikust kiudainest kangaid võib pesta koos teiste kangastega.

    Selline teguviis oli ratsionaalne enne mikrokiust kangaste ilmumist. Puuvillaseid ja mikrokiust kangaid koos pesta ei tohi. Vastasel juhul muutuvad puuvillased kangad karedaks ja kõvaks, sest sünteetiline kiud nakkub loodusliku kiu külge. Mikrokiust kangaid tuleb pesta koos mikrokiust kangastega, looduslikke aga looduslike kangastega.

     

    5. eksiarvamus. Värvilised puuvillasest kangast tooted kaotavad pärast pesemist kiiresti oma värvide erksuse.

    Kui ostate voodipesukomplekti, siis tuleb kõigepealt tähelepanelikult läbi lugeda toote kasutusjuhend. Enne uue voodipesu esmakordset kasutamist tuleb see läbi pesta. Tekikotte ja padjapüüre on soovitatav pesta pahempidi pööratult. Kui voodipesukomplekt on kas tõmblukkude või nööpidega, siis on soovitatav see panna spetsiaalsesse pesemiskotti, et mitte rikkuda kinnitusi. Kui te ei soovi valge voodipesu asemel pesumasinast välja võtta roosat värvi esemeid, siis tuleb enne pesemist eraldada värviline pesu ühevärvilisest heledast voodipesust. Üheks kõige tähtsamaks asjaks voodipesu hooldamises on pesemistemperatuur. Looduslikel kangastel on omadus pesemisel pisut kokku tõmbuda, seepärast on väga tähtis valida sobiv pesemistemperatuur. Optimaalne on pesta 40 °C (mõnikord 60 °C) ja kuivatamine madalal temperatuuril. Juhindudes neist soovitustest, saate oma voodipesu üle kaua aega rõõmu tunda.

     

    6. eksiarvamus. Valget värvi puuvillase voodipesu võib riputada kuivama otsese päikesevalguse kätte.

    Kui kuivatate oma voodipesu sel moel, siis muutub kangas juba mõne kuu pärast kollaseks ega meenuta kaugeltki soetatud voodipesu esialgset värvi. Tähtis on meeles pidada, et puuvill on taimne kiudaine, mis naudib väga päikesekiiri seni, kuni seda ei ole veel niidiks töödeldud. Puuvill kui looduslik kangas muutub kollaseks ja õhemaks, kui seda kuivatatakse otsese päikesevalguse käes. Seda saab vältida, kui te ei kuivata oma puuvillast voodipesu päikese käes, vaid vilus.

    7. eksiarvamus. Miski ei asenda siidi.

    Siidkangas on eriti mõnus ja ükskõik millisel kangal on raske oma kvaliteedilt ning väljanägeliselt olla võrdväärne tõelise siidiga, kuid satäänkangas, mida nimetatakse India siidiks, erineb tõelisest siidist väga vähe. Satääni kootakse kõige paremast ja peenemast, kuid samal ajal ka tugevamast puuvillaniidist. Voodipesu, mis on õmmeldud puuvillasest satäänkangast, töödeldakse sageli täiendavalt butter finishing (võidmise) tehnoloogiaga. Nimetatud tehnoloogia lisab toodetele võluvat läiget ja erilist pehmust.

    8. eksiarvamus. Looduslikust siidist tooteid ei ole võimalik sünteetilisest siidist toodetest eristada.

    Looduslikust siidist toote saab sünteetilisest siidist eristada väga lihtsal moel. Soovides veenduda, kas toode on tõepoolest valmistatud naturaalsest siidist, tuleb kangast välja tõmmata paar niidijuppi ning need põlema süüdata.

    „Kui süütate põlema loodusliku niidi, siis levib kõrbeva villa lõhn ja põlenud niidi saab sõrmede vahel peeneks hõõruda nagu söetüki. Kui aga süütate sünteetilisest siidist niidijupi, siis see süttib kiiresti ja hakkab sulama, levitades põleva paberi lõhna,“ jagab oma kogemusi „Fėjos namai“ juht Svajūnė Sabaliauskaitė.

    9. eksiarvamus. Suleteki all ei ole tervislik magada

    Arvamus, et sulgedest voodipesu vahel ei ole tervislik magada, oli nii levinud, et teadlased otsustasid tõestada vastupidist: Frankfurdi ülikooli ja Uus-Meremaa Wellington School of Medicine’i uuringute tulemused näitasid, et vastupidiselt levinud arvamusele ei tekita suletekid mingit ohtu allergilistele inimestele, vaid koguni vastupidi, tagades magamiseks eriti mugavad tingimused. Igapäevane raputamine aitab tagada sulgedest voodipesu kohevuse ning regulaarne tuulutamine selle värskuse. Suletekid on villastest tekkidest tunduvalt kergemad ja kohevamad ning neid võib pesta kõrgemal temperatuuril, mille juures hävivad erinevad allergiat tekitavad mikroorganismid.

    10. eksiarvamus. Perkal ja sits on üks ja seesama.

    Kuigi esmapilgul võivad need puuvillakangad tunduda identsed, on perkal ja sits siiski erinevad kangad. Perkal on õhuke, tihe, pehme ja linase koega kootud puuvillane kangas. Oma tiheduselt on see võrdne satääniga, kuid ei ole läikiv ja nii painduv.

    „Perkal on ideaalne valik neile, kes soovivad tihedat ja kvaliteetset puuvillast kangast, kuid kellele ei meeldi satääni libedus ja läige. Perkalkangas on mati tekstuuriga. Sits on vähem levinud, sagedamini ühevärviline või kergelt kirjatud, keskmiselt raske, linase koega puuvillane kangas, mida sagedamini kootakse keskmise karedusega lõngast. Sitsist õmmeldakse tavaliselt voodipesu lastele,“ lõpetab oma selgituse ettevõtte “Fėjos namai“ juht Svajūnė Sabaliauskaitė.